Horizon: Zero Dawn – The Frozen Wilds | Review

Η Aloy επιστρέφει για μια ακόμα περιπέτεια, αυτή τη φορά στο παγωμένο Cut.

Platform
 

Η Aloy επιστρέφει για μια ακόμα περιπέτεια, αυτή τη φορά στο παγωμένο Cut.horizon

Αναμφισβήτητα το Horizon αποτελεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν το 2017. Η Guerilla Games μας έδωσε ένα από τα δυνατότερα και πιο πολυσυζητημένα exclusives για το Playstation 4 και παράλληλα ένα ολοκαίνουργιο IP. Όπως είχαμε πει και στο review μας για το παιχνίδι, ο κόσμος και οι μάχες είναι αυτά που το έκαναν να ξεχωρίζουν. Για αυτό λοιπόν η κυκλοφορία του expansion Frozen Wilds είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.

Το Frozen Wilds διαδραματίζεται πριν το τέλος του κεντρικού παιχνιδιού, σε μια ολοκαίνουργια περιοχή, το Cut. Εκεί η Aloy θα μάθει πως κάποιες νέες μηχανές έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ πίσω από αυτές κρύβεται ένα ον με την ονομασία Daemon. Αυτό έχει φέρει τα πάνω κάτω στην περιοχή, ειδικά για τη φυλή των Banuk, με τους shamans να προσπαθούν τα πάντα για να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κατάσταση. Αυτό μέχρι που έφτασε στην περιοχή η ελπίδα, έχοντας πάρει τη μορφή μιας κοκκινομάλλας κυνηγού.

Όπως χαρακτηρίζεται και πολύ εύστοχα από τον τίτλο του expansion, το Cut είναι μια περιοχή στο νοτιοανατολικό μέρος του χάρτη, με υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες. Ο καιρός και οι έντονες χιονοπτώσεις είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της, με τη μεγαλύτερη ομορφιά να αποτελεί τον πάγο που έχει δημιουργηθεί σε λίμνες και σε καταρράκτες. Η σωστότερη προσθήκη βέβαια είναι αυτή της πανίδας, όπου εδώ βλέπουμε κάποια νέα, πιο ιδιαίτερα ζώα, όπως αγριοκάτσικα, κουκουβάγιες και σκίουρους, που όπως είναι λογικό παίζουν και αυτά το ρόλο τους στον τομέα του crafting.

Το μεγαλύτερο όπλο του expansion, είναι ο μεγάλος αριθμός προσθηκών, που δεν περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένους τομείς. Το νέο skill tree και το αυξημένο level cap πάνε πακέτο, αφού και στο maximum επίπεδο του κανονικού παιχνιδιού, θα μπορείτε να πάρετε μόνο τα μισά skills. Επιπλέον, νέοι ανελέητοι εχθροί, θα σας κάνουν να νομίζετε πως το recommended επίπεδο είναι κάποιο είδος φάρσας, αλλά τα νέα όπλα και τα καλύτερα mods για customization, θα ανοίξουν το δρόμο για νέες προσεγγίσεις.

Για αυτούς που έχουν αφιερώσει αρκετή ώρα στο παιχνίδι, αμέσως η προσοχή θα πέσει πάνω στη νέα σειρά από skills. Το λεγόμενο traveler path έχει να κάνει κυρίως με τη συλλογή αντικειμένων και περισσότερες δυνατότητες όταν κάνετε mount. Καταρχάς, μπορείτε να μεγαλώσετε το inventory, ενώ αν δεν χρειάζεστε κάποια αντικείμενα μπορείτε να τα σπάσετε απευθείας σε metal shards. Όσο για τις μηχανές που έχετε με το μέρος σας, μπορείτε να τις επισκευάσετε, καθώς και να κάνετε άλλες δραστηριότητες όταν βρίσκεστε πάνω σε αυτές. Βασική είναι η συλλογή αντικειμένων, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι το unmount attack, που μπορεί να εξολοθρεύσει απευθείας έναν μικρότερο εχθρό.

Σε άλλη κατηγορία, έχουμε τρία νέα όπλα, που θα πάρετε στην κατοχή σας ολοκληρώνοντας αποστολές. Πρόκειται για elemental weapons, που θυμίζουν πολύ κανονικά τουφέκια, αλλά το καθένα έχει δικές του ιδιότητες. Αυτά της φωτιάς και του πάγου έχουν αντίστοιχες λειτουργίες flamethrower και “icethrower”, ενώ και τα δύο έχουν παρόμοιες charging επιθέσεις. Από την άλλη αυτό του ηλεκτρισμού μπορεί να πραγματοποιήσει γρήγορες επιθέσεις, που όμως έχουν και το αντίστοιχο αντίκτυπο. Επιπλέον, είναι τα μόνα όπλα στο παιχνίδι, που αναβαθμίζονται μέσω ενός quest.

Εντύπωση επίσης προκαλεί πως μέσα στο Frozen Wilds μπορείτε να βρείτε και τα δυνατότερα τόξα, ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε την ύπαρξη μοναδικών mod για τον εξοπλισμό. Ωστόσο, παρόλο που αυτά είναι πιο ισχυρά από οτιδήποτε άλλο έχετε βρει, συνδυάζουν ενισχύσεις για στατιστικά που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Επιπρόσθετα στο θέμα των mods, μπορείτε να ενισχύσετε πλέον και το δόρυ της Aloy.

Όλα τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν αρκετά ενάντια στα daemonic machines, που είναι αρκετά πιο επικίνδυνα από τις κανονικές τους μορφές. Αυτό όμως που θα πρέπει να δώσετε προσοχή είναι στους τρεις νέους εχθρούς, που όπως και οι υπόλοιπες μηχανές έχουν τη μορφή ζώων. Οι μάχες  μαζί τους είναι αρκετά διασκεδαστικές, αλλά διαθέτουν κάποιες κινήσεις που τους αρέσει να κάνουν συνεχόμενα, χωρίς να διαθέτουν κάποιον εύκολο τρόπο αποφυγής, κάτι που γίνεται γρήγορα εκνευριστικό.

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με αυτά τα θηρία, ειδικά αν ασχοληθείτε με όλες τις δραστηριότητες του expansion. Κάθε side quest όπως καταλάβατε δίνει κάτι ξεχωριστό, ενώ εδώ θα βρείτε τα hunting grounds με τις δυσκολότερες προκλήσεις. Πέρα από αυτά όμως, υπάρχουν και τρία νέα είδη collectibles, όπου το ένα από αυτά χρησιμεύει για αγορά νέου εξοπλισμού, αποκλειστικό στο Frozen Wilds. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως τα υπόλοιπα δεν είναι χρήσιμα, αφού με αυτά παίρνετε loot boxes με χρήσιμα πράγματα.

Με την τιμή του expansion να βρίσκεται στα 20€, μιλάμε για ένα πολύ δυνατό value for money. Με τόσα νέα πράγματα και τη διάρκειά του να ξεπερνάει τις 10 ώρες, αποτελεί τον ορισμό της λέξης expansion και τη διαφορά του από ένα απλό DLC. Για τους κατόχους του Horizon αποτελεί μια must have νέα προσθήκη, ενώ για τους υπόλοιπους κατόχους PS4, είναι η καλύτερη αφορμή για να δοκιμάσουν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2017.


Grimmspace

Το μόνο που δεν έκανα στο Frozen Wilds είναι να πάρω ένα όπλο. Side quests, errands και το μεγαλύτερο μέρος τον collectibles θεωρώ πως ήταν από τα βασικότερα πράγματα που έπρεπε να κάνω. Μεγαλύτερος άθλος στο παιχνίδια για εμένα, ήταν που δεν πέταξα το χειριστήριο στην οθόνη, βιώνοντας τα ηλίθια dash attacks των Scorchers.

Disclaimer: Όντας expansion, το Frozen Wilds θα ήταν καλύτερο να μην βαθμολογηθεί, αφού όπως και να έχει είναι μέρος του Horizon: Zero Dawn.

Περισσότερα νέα για το Horizon: Zero Dawn

Ασχολείται με games από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Προτιμάει να παίξει έναν τίτλο στο φουλ πριν μπει στην διαδικασία να του πετάξει ντομάτες ενώ στον ελεύθερο του χρόνο παίζει αρχαιολογίες. Επίσης είναι Pokemon Master.