Προπονητές και League of Legends

Αν περιμένετε σε αυτό το άρθρο να διαβάσετε ποιοι είναι οι καλύτεροι προπονητές στην παγκόσμια League of Legends σκηνή, μάλλον θα σας στεναχωρήσω

Platform
 
Genre
 
Publisher
 
Developer
 

Αν περιμένετε σε αυτό το άρθρο να διαβάσετε ποιοι είναι οι καλύτεροι προπονητές στην παγκόσμια League of Legends σκηνή, μάλλον θα σας στεναχωρήσω

maxresdefault

Αντιθέτως στο άρθρο αυτό θα διαβάσετε μερικά πολύ καλά tips για το πως και εσείς μπορείτε να γίνετε προπονητές σε ομάδες League of Legends.

Αρχικά να καταρρίψουμε έναν μύθο, ΔΕΝ χρειάζεται να είναι κάποιος challenger για να γίνει προπονητής, άλλωστε για να γίνεις challenger θέλει εκτός από γνώσεις και ικανότητες, ΠΟΛΥ χρόνο. Σαν προπονητής όμως η δουλειά σου θα είναι να παρατηρείς, να είσαι ενημερωμένος για το meta και όλες αυτές τις πληροφορίες να μπορείς να τις μεταδόσεις στην ομάδα. Επίσης θα πρέπει να βλέπεις τα λάθη κάθε παίκτη και να τον βοηθάς να τα ξεπεράσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες πρέπει να είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τις δεξιότητες και τα «mechanics» σου στο παιχνίδι.

Θα τολμούσα να πω, μετά προσωπική εμπειρία, πως αυτό που λείπει σχεδόν από όλες τις νέες ομάδες, ακόμα και από challenger ομάδες, είναι η επικοινωνία. Όσο περίεργο κι αν ακούγετε, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι να έχει κάποιος κακό μικρόφωνο, κακή άρθρωση ή άπλα να φοβάται να μιλήσει. Αν λοιπόν δεν μπορείς να κάνεις 5 άτομα να μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, μην περιμένεις η ομάδα αυτή να πάει καλά. Πρέπει όλοι αρχικά να μάθουν να ακούν και μετά με συγκεκριμένες λέξεις να μπορούν να μεταδώσουν την πληροφορία που θέλουν στην ομάδα.

Στη συνέχεια μόλις έφτασα την ομάδα σε ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας παρατήρησα πως οι παίκτες δεν ήξεραν ποιος ήταν ο ακριβής τους ρόλος,  όχι σε σχέση με το lane στο οποίο έπαιζαν αλλά με το τι έπρεπε να κάνουν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Μπορείς λοιπόν να δώσεις επικοινωνιακούς ρόλους συγκεκριμένα στον κάθε παίκτη, σαφώς και ανάλογα με τους παίκτες και τις προσωπικότητες τους αυτό αλλάζει, παρ’όλα αυτά καλό είναι να έχεις ένα βασικό πλάνο, για παράδειγμα:

  • Top: «Split Push Calls» Όταν ο Top Laner κρίνει πως είναι καλή στιγμή να κάνει split push, θέτει την επιλογή στον αρχηγό και ανάλογα αυτός το εγκρίνει ή όχι. Επίσης τώρα που όλοι χρησιμοποιούν teleport και tank champions στο top, καλό είναι να βοηθούν και στα engage calls.
  • Jungler: Κάνει τα calls στο early game κυρίως για να συνεννοηθεί με το εκάστοτε lane αν αυτό χρειάζεται βοήθεια ή αν είναι καλή στιγμή για να γίνει κάποιο gank και γενικότερα παρέχει πληροφορίες στην ομάδα όσο διαρκεί το lane phase.
  • Mid: Ο αρχηγός της ομάδας. Όλες οι ομάδες θα πρέπει να δουλεύουν σαν ένα σώμα, για να γίνει αυτό κατά την διάρκεια του παιχνιδιού κάποιος πρέπει να τους ενώσει. Δουλειά λοιπόν του «αρχηγού» hayate είναι να κάνει τα main calls και η υπόλοιπη ομάδα να τον ακολουθεί τυφλά.
  • Support: Το support χώρια της άριστης σχέσης που πρέπει να αποκτήσει με το Ad Carry θα πρέπει να κρατάει τα timer από Dragon, Baron, wards καθώς και των summoner spell των αντιπάλων. Επίσης μπορεί να ανυψώσει το ηθικό της ομάδας με ελπιδοφόρες φράσεις και να διακόπτει οποιαδήποτε διαφωνία που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
  • ADC: Απλά να κάνει καλό farm και να ακούει τα calls των υπολοίπων.

Όλα τα παραπάνω γίνονται όμως εφικτά όταν όλα τα μέλη της ομάδας αφήσουν τους εγωισμούς τους στην άκρη. Μόνο τότε θα δουλέψει η ομάδα σωστά και σαν προπονητής η δουλειά σου είναι να προσπαθείς να μειώσεις τον εγωισμό των παικτών σου.

Τελευταίο και πολύ σημαντικό, είναι η ομάδα να είναι χαρούμενη, και δεν εννοώ να τους αγοράζεις παγωτό μετά από κάθε παιχνίδι. Προσπάθησε να μειώσεις το στρες. Με την συμπεριφορά σου προς τους παίκτες και με θετικά σχόλια μετά από κάθε παιχνίδι. Ακόμα και όταν αναφέρεις τα λάθη τους προσπάθησε μαζί να ακολουθεί και κάποιο θετικό σχόλιο.

Συνοπτικά, κάνε την ομάδα σου να επικοινωνεί σωστά, κατεύθυνε τους στο τι πρέπει ο καθένας να λέει, δώσε τους ρόλους και όρισε κάποιον αρχηγό. Κάποιον δηλαδή που θα πρέπει να ακολουθούν τυφλά. Είναι σημαντικό να είσαι «εκεί» δεν χρειάζεται απαραίτητα να παρακολουθεις κάθε παιχνίδι αλλά πρέπει η ομάδα να νιώθει την παρουσία σου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν την άποψη μου για μερικά πολύ απλά βήματα ώστε να ξεκινήσεις και να μπεις σε μια σωστή λογική. Χρειάζεται πάρα πολύ προσωπική δουλειά και προσπάθεια για να φτάσεις σε επίπεδο να προπονείς επαγγελματίες και υπάρχουν και πολλοί ακόμη τομείς που πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή.

Ελπίζω να σας βοήθησα και να μην φάνηκα αλαζονικός. Yπάρχουν sites όπως το boostbro.com και το lol-coaching.com όπου μπορείτε να αφήσετε βιογραφικό και να σας φέρουν σε επικοινωνία με ομάδες που ψάχνουν για προπονητή.

Ανυπομονώ να διαβάσω τα σχόλια και τις σκέψεις σας.

Περισσότερα νέα για το League of Legends
Tags

Με ανυπομονησία για το full virtual reality η ζωή συνεχίζεται. Loves: Animes and Manga