Διαθέσιμα τα Windows 8.1 Preview: Τι καινούριο θα δείτε στη νέα αναβάθμιση των Windows 8

Η ριζική ανανέωση των Windows 8 φέρνει περισσότερες επιλογές για την προσαρμογή του λειτουργικού συστήματος στις προτιμήσεις του χρήστη και περισσότερα apps, τονίζει η Microsoft. Στο Windows Store, το επίσημο κατάστημα διάθεσης apps της Microsoft για τα Windows, υπάρχουν 80.000 εφαρμογές και η πλειονότητα των κορυφαίων εφαρμογών για iPad και Android θα είναι διαθέσιμα μέχρι να διατεθεί επίσημη η ενημέρωση Windows 8.1, υπόσχεται η εταιρεία. Start Button Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, το Start Button επιστρέφει για να ικανοποιήσει τα απωθημένα όλων εκείνων που ένιωσαν τη στέρηση στα Windows 8. Ένα start button που ουσιαστικά είναι ένα οπτικό […]

Η ριζική ανανέωση των Windows 8 φέρνει περισσότερες επιλογές για την προσαρμογή του λειτουργικού συστήματος στις προτιμήσεις του χρήστη και περισσότερα apps, τονίζει η Microsoft. Στο Windows Store, το επίσημο κατάστημα διάθεσης apps της Microsoft για τα Windows, υπάρχουν 80.000 εφαρμογές και η πλειονότητα των κορυφαίων εφαρμογών για iPad και Android θα είναι διαθέσιμα μέχρι να διατεθεί επίσημη η ενημέρωση Windows 8.1, υπόσχεται η εταιρεία.

Start Button

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, το Start Button επιστρέφει για να ικανοποιήσει τα απωθημένα όλων εκείνων που ένιωσαν τη στέρηση στα Windows 8. Ένα start button που ουσιαστικά είναι ένα οπτικό στοιχείο, αλλά υπάρχει εκεί για να μπορείτε να οδηγηθείτε πιο εύκολα στην οθόνη έναρξης και όχι να δείτε το «παλιό» μενού που είχατε συνηθίσει. Μπορείτε όμως να κάνετε δεξί κλικ στο start button ώστε να έχετε πρόσβαση σε κάποιες λειτουργίες, καθώς και να απενεργοποιήσετε ή να επανεκκινήσετε το μηχάνημά σας. Το Start Button δεν αλλάζει σε τίποτα τον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τα charms που στα Windows 8 εμφανίζονταν με το που πηγαίνατε τον κέρσορα στις άκριες της οθόνης σας και θα εξακολουθήσουν να εμφανίζονται καθώς είναι αναπόσπαστο και εξαιρετικά χρήσιμο μέρος του λειτουργικού. Όμως, θα διαπιστώσετε ότι οι γωνίες της οθόνης σας είναι «απενεργοποιήμενες», οπότε, ακόμα κι αν αποφασίσετε ότι δεν θέλετε να βλέπετε τίποτα από τα charms, ξέρετε πως ο κέρσορας στις γωνίες, δεν θα σας εμφανίζει τίποτα.

Η δική μου Start screen

Η πιο εμφανής αλλαγή στο update 8.1 των Windows 8, είναι η ίδια η οθόνη έναρξης. Τόσο από το γεγονός ότι τα Live Tiles θα έχουν πια διάφορα μεγέθη, άρα θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες, όσο και το γεγονός ότι το background της start screen μπορεί να παραμετροποιηθεί με την εικόνα που θέλετε εσείς, όπως κάνατε και με το desktop σας. Η μετάβαση ανάμεσα στο «metro» και το desktop σας είναι ακόμα πιο εύκολη, ενώ μπορείτε να κάνετε boot το μηχάνημά σας κατευθείαν στο desktop, το οποίο παραμετροποιείτε με τον τρόπο που εσείς θέλετε, ακόμα κι αν θέλετε το μηχάνημά σας να ανοίγει σε μία λίστα με όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές.

Η αλλαγή στο μέγεθος των live tiles γίνεται με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε όλοι όσοι έχουμε Windows Phone 8 συσκευές: κλίκ (ή tap) και κράτημα στο live tile, θα εμφανίσει την επιλογή να αλλάξετε το μέγεθος όσο το θέλετε εσείς. Μία άλλη αλλαγή, ευχάριστη για όσους από εσάς διαθέτετε touch συσκευές με Windows 8 είναι ότι η οθόνη κλειδώματος, θα διαθέτει γρήγορη πρόσβαση σε εφαρμογές όπως η κάμερα της συσκευής σας, ή το Skype και παραμετροποιείται επίσης με τον τρόπο που θέλετε εσείς.

Multitasking Multi-monitors

Το γεγονός ότι όταν κανείς χρησιμοποιεί μία συσκευή Windows 8, έχει ανάγκη να μπορεί να κάνει multitasking, είτε πρόκειται για κάποιον που θέλει να δουλέψει, είτε απλά να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα εφαρμογές για την διασκέδασή του. Τα Windows 8.1 θα σας επιτρέπουν να «τρέξετε» αρκετές εφαρμογές ταυτόχρονα και να τις βλέπετε ταυτόχρονα στην οθόνη σας, στο ίδιο μέγεθος. Το μόνο που θα σας «περιορίσει» τον αριθμό, είναι το μέγεθος της οθόνης που έχετε.

Κι ακόμα κι αν έχετε πολλαπλές οθόνες, η προβολή των εφαρμογών σε διαφορετικές οθόνες γίνεται με πολύ πιο ομαλό τρόπο απ’ ότι φαίνεται, εφόσον στο charm με τις συσκευές, θα δείτε πως πλέον στα Windows 8.1 είναι ενσωματωμένη η δυνατότητα να μοιραστείτε το περιεχόμενό σας σε οποιαδήποτε οθόνη ακολουθεί το στάνταρ Miracast.

Ανάλυση

Ένα, επίσης, από τα πράγματα για τα οποία είχε να απολογηθεί η Microsoft με τα Windows 8, ήταν το γεγονός ότι δεν είχε πολλές επιλογές, στην ανάλυση οθόνης που υποστηρίζει το λειτουργικό. Όπως ανακοινώνεται αυτή τη στιγμή στο συνέδριο Build που πραγματοποιεί η Microsoft στο San Francisco, στις ΗΠΑ, η εταιρεία που εδρεύει στο Redmond πήρε το «μήνυμα» της Apple με την οθόνη Retina και υποστηρίζει πια την υψηλή ανάλυση, προκειμένου να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους πολύ πιο εντυπωσιακά μηχανήματα στην αγορά. Η ενέργεια αυτή έρχεται ως συμπλήρωμα στις χαμηλότερες αναλύσεις, που εδώ και καιρό είχε ανακοινώσει η Microsoft ότι υποστηρίζει, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να βγάλουν στην αγορά, tablets που είναι στις 7 ή τις 8 ίντσες.

Αναζήτηση, ή αλλιώς Bing me up

Το Bing, η αναζήτηση της Microsoft δεν έχει συχνά την τύχη να αναφέρεται κατά την διάρκεια των keynote που κάνει η εταιρεία. Κι όμως, ο ίδιος ο Ballmer μίλησε για το γεγονός ότι το Bing βρίσκεται τώρα παντού στα Windows 8.1 και είναι τρομερά περήφανοι για την δουλειά που έχουν κάνει. Στο update θα διαπιστώσετε ότι το Bing πραγματοποιεί, τόσο τις αναζητήσεις σας στο διαδίκτυο, όσο και στο PC σας. Θα διαπιστώσετε, αν εγκαταστήσετε το preview των Windows 8.1 ότι η αναζήτηση στη Start Screen μέσω του Bing θα δώσει προτεραιότητα στις εφαρμογές και μετέπειτα σε οτιδήποτε άλλο, αλλά να είστε σίγουροι ότι μπορεί να σας βρει…. τα πάντα. Οι τεχνικοί της Microsoft μάλιστα, επισημαίνουν πως το σύστημα «μαθαίνει» από τις προτιμήσεις σας, οπότε εν καιρώ θα προσαρμόζει τα αποτελέσματα σε αυτά που προτιμάτε εσείς περισσότερο.

Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι, αν ψάξετε για κάποιο πρόσωπο, όπως ένας καλλιτέχνης, θα εμφανιστεί πανέμορφο full screen συνονθύλευμα αποτελεσμάτων, που θα περιέχει φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά αποσπάσματα, όπου αυτά υπάρχουν. Νέα και πληροφορίες από την Wikipedia θα βρίσκονται σε αυτό το χαρακτηριστικό, ενώ οι εικόνες που θα εμφανίζονται στην αναζήτησή σας, θα μπορείτε να τις δείτε ξεχωριστά και να κάνετε ένα «sorting» που θα σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη απ’ αυτές που ψάχνετε. Το Bing, έχει μετατραπεί από τη Microsoft σε μία ολόκληρη πλατφόρμα λοιπόν, με πολλαπλές επιλογές αλλά και έξυπνες και υπάκουες φωνητικές αναζητήσεις (στα Αγγλικά).

Εφαρμογές Εφαρμογές Εφαρμογές

Τα Windows 8 φτιάχτηκαν για να μπορεί η Microsoft να αναδείξει τις εφαρμογές που πάντα έκαναν την ενασχόλησή μας με τους υπολογιστές καλύτερη και έτσι, να ενσωματώσει το trend των εφαρμογών (επιτέλους) στο λειτουργικό. Μία από τις βασικές αναβαθμίσεις που θα δει κάποιος στα Windows 8.1 είναι οι αλλαγές στις εφαρμογή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όσο κι αν ακούγεται παρωχημένο, η εφαρμογή θα υποστηρίζει drag and drop, sweep με το οποίο θα μπορείτε να «ξεφορτωθείτε» ποσότητα από mail που δεν επιθυμείτε πια, αλλά και customization που εισήγαγε με τον καλύτερο τρόπο το Gmail, δηλαδή, διαχωρισμό της αλληλογραφίας και των άλλων, λιγότερο προσωπικών σας ενημερώσεων.

Γενικά, στα Windows 8.1 θα δείτε αρκετές χρηστικές εφαρμογές ακόμα από την Microsoft, όπως θα χαρείτε ιδιαιτέρως που θα δείτε πολύ άμεσα και στα Windows 8 επίσημες εφαρμογές από το Facebook και το Flipboard.

Στο Windows 8.1 θα βρείτε, επίσης, και μερικές νέες εφαρμογές, όπως Metro εκδόσεις των Alarms, Calculator, Sound Recorder και τα νέα Bing Health & Fitness και Bing Food & Drink. Πρόκειται για ένα βιβλίο συνταγών με ειδική λειτουργία hands-free για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε το tablet σας καθώς μαγειρεύετε.

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης νέα δικά της apps, όπως το Fresh Paint, έχει βελτιώσει το ενσωματωμένο Camera app (και το Photos app), και σε συσκευές που μπορούν να υποστηρίξουν την δυνατότητα, ο χρήστης θα μπορεί να ορίσει την λήψη φωτογραφιών ένα δευτερόλεπτο πριν και ένα δευτερόλεπτο μετά το πάτημα του κουμπιού λήψης.

Internet Explorer 11

H 11η έκδοση του Internet Explorer θα δείτε πως δεν θα σας εμφανίσει τρομερές διαφορές σε σχέση με τον 10. Μπορεί να σας παραξενέψει το γεγονός ότι τα tabs εμφανίζονται πια στο κάτω μέρος, αλλά και να σας εκπλήξει ευχάριστα το γεγονός ότι εξελίσσεται ακόμα περισσότερο ο συγχρονισμός ανάμεσα σε συσκευές Windows 8.1 και Windows Phone, όσον αφορά τον IE 11. Μακάρι ο συγχρονισμός να γίνει καλύτερος μεταξύ των εκδοχών του IE 11 που υπάρχουν στο desktop και στο Metro, αλλά αυτό θα το δούμε στο τελικό release του update.

Θα δείτε επίσης με ευχαρίστηση ότι ο IE11 αναγνωρίζει τους αριθμούς τηλεφώνων που βλέπετε στα sites, για να μπορείτε να καλέσετε με εφαρμογές όπως το Skype, χωρίς να βιώνετε κάποιο ιδιαίτερο lag στις ιστοσελίδες, ενώ εξαιρετικά χρηστικό είναι το χαρακτηριστικό του Reading List, με το οποίο μπορείτε να ταχτοποιείτε συμπαθητικά τα bookmarks σας.

Χbox Music goes to web

Η Microsoft είναι πολύ υπερήφανη για τον επανασχεδιασμό του Xbox Music, αλλά η ουσιαστική είδηση και αλλαγή που θα γίνει είναι το γεγονός ότι το Xbox Music θα αυτονομηθεί και θα μεταφερθεί στο Web, προκειμένου να είναι προσβάσιμη και από χρήστες άλλων λειτουργικών, εκτός Windows.

SkyDrive

Κάτι άλλο που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι η ενσωμάτωση του SkyDrive στο Windows 8.1. Το λειτουργικό θα κρατά αυτόματα backup ορισμένων πληροφοριών χωρίς να χρειάζεται να διατηρούνται δύο διαφορετικές εφαρμογές για το Desktop και Metro. Ταυτόχρονα, με το Windows 8.1 οι αναβαθμίσεις καθώς και η εγκατάσταση των εφαρμογών θα πραγματοποιούνται και αυτά αυτόματα!

Personalization

Σε ότι αφορά το λεγόμενο personalization, η Microsoft δηλώνει ότι με τα Windows 8.1 ο χρήστης θα έχει περισσότερες επιλογές: θα καρφιτσώνει τα αγαπημένα του site και άλλο περιεχόμενο, ή επιλεγμένες επαφές, στην «μοντέρνα» οθόνη Start και θα μπορεί να αλλάξει στο tile τους το χρώμα και το υπόβαθρο.

Στα Windows 8.1 ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει την αγαπημένη του φωτογραφία για την οθόνη κλειδώματος ή να την μετατρέψει σε οθόνη προβολής slide show των φωτογραφιών του.

Ενδιαφέρον είναι ότι ο χρήστης των Windows 8.1 θα μπορεί να αποκτά πρόσβαση στις προτιμήσεις που έχει ορίσει στο σύστημά του από οποιονδήποτε υπολογιστή (χρησιμοποιώντας τον ίδιο Λογαριασμό Microsoft). Συγκεκριμένα, οι προσωπικές ρυθμίσεις για την οθόνη κλειδώματος, την οθόνη Start, τα Αγαπημένα websites, το ιστορικό του browser και τα σάιτ που έχει καρφιτσώσει στην οθόνη Start ακολουθούν τον χρήστη.

Connectivity

Με τον Λογαριασμό Microsoft, έχει πρόσβαση σε ότι έχει αποθηκευτεί στο SkyDrive από το app ή browser. Το Ημερολόγιο, το Mail, και οι Επαφές (People) συνδέονται με τον λογαριασμό Microsoft. Skype, Xbox, Outlook.com, και Windows Phone χρησιμοποιούν τον ίδιο λογαριασμό και έτσι όλες οι υπηρεσίες και οι συσκευές συνδέονται με το κοινό username και password. Συνδέονται ακόμα με τα apps που έχει ο χρήστης από το Windows Store και μπορεί να κάνει download των apps που έχει αγοράσει σε οποιοδήποτε PC ή tablet που χρησιμοποιείται ο ίδιος λογαριασμός Microsoft.

Ενημέρωση αναμένεται επίσης στο Mail app και στο Outlook.com, όπου μπορούν να τηρούνται περισσότεροι από ένας λογαριασμοί, με την εφαρμογή να αναλαμβάνει να διαχωρίζει τα mail από τις πλέον σημαντικές επαφές του χρήστη από τα ασήμαντα (people view). Επίσης, ο χρήστης έχει την δυνατότητα προβολής του προσωπικού του newsletter ή social update.

Μια μάλλον σημαντική προσθήκη στο Mail είναι ότι συνεργάζεται με το ενημερωμένο Calendar app. Ο χρήστης μπορεί να σημειώσει στο ημερολόγιό του προγραμματισμένες εκδηλώσεις και να δει το πρόγραμμά τους για διαφορετικούς λογαριασμούς.

Hardware

Η νέα γενιά τσίπσετ θα επιτρέψει την κατασκευή ισχυρών και ελαφριών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων tablet με διαγώνιο 7 έως και 10 ίντσες και λάπτοπ με οθόνη αφής που είναι ισχυρά και συνάμα ενεργειακά αποδοτικά. «Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε μεταξύ tablet ή laptop, μπορείτε να επιλέξετε συσκευές με αποσπώμενες οθόνες ή convertible που συνδυάζουν ό,τι καλύτερο από τους δύο κόσμους», λέει χαρακτηριστικά η εταιρεία. Apps και Web θα προσαρμόζονται βέλτιστα σε μεγαλύτερη γκάμα λόγου θέασης (4.3, 16.9 ή 16.10), χωρίς η προβολή να χαλάει ακόμα και όταν το PC συνδέεται σε μεγάλη οθόνη.

Τα Windows 8.1 υποστηρίζουν νεότερα στάνταρτ όπως το Bluetooth 4.0 LE (ταχύτερη σύνδεση, μικρότερη κατανάλωση ενέργειας) και υποστηρίζει το InstantGo, μια λειτουργία που αναλαμβάνει να διατηρεί data, apps, και tiles ενημερωμένα με την τρέχουσα πληροφορία, διατηρώντας ενεργή την διαδικτυακή σύνδεση και κάνοντας αυτόματο συγχρονισμό ακόμα και όταν η συσκευή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής (connected standby state).

Οι συσκευές με Instant Go θα ξυπνούν την συσκευή αμέσως μεταβαίνοντας σε κατάσταση «on» σε λιγότερο από 300 millisecond και ελέγχουν την κατανάλωση ενέργειας ώστε να επιτρέψουν στην συσκευή να λειτουργεί επί 14 ημέρες με μπαταρία, σημειώνεται στον Οδηγό των Windows 8.1.

Τα touchpad θα υποστηρίζουν στο εξής τα Windows gestures, και ο νέος Internet Explorer 11 βελτιστοποιείται για χρήση με την αφή.

Νέες συσκευές

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι μαζί με τα Windows 8.1 την εορταστική περίοδο του έτους θα κυκλοφορήσουν και νέες συσκευές, tablet και PC με Windows 8.1 και Windows RT 8.1, με περισσότερες επιλογές στην διαγώνιο οθόνης, μεγαλύτερη αυτονομία και επιδόσεις.

Η ενημέρωση Windows 8.1 και Windows RT 8.1 θα διατεθεί δωρεάν στα Windows 8 PC με τον ίδιο τρόπο που κατεβαίνουν app από το Windows Store. Με ένα άγγιγμα ή κλικ στο Windows 8.1 στο Store, η ενημέρωση θα γίνει ενώ ο χρήστης συνεχίζει να χρησιμοποιεί το PC του.

Η έκδοση Preview των Windows 8.1 είναι διαθέσιμη για κατέβασμα

Ωστόσο, οι προχωρημένοι χρήστες που προτείνεται να την δοκιμάσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να επιλέξουν γλώσσα διαφορετική από την γλώσσα των Windows 8 στο σύστημα τους, αφού τότε δεν θα διατηρήσουν apps και settings, αλλά μόνο τα αρχεία τους, ενώ δεν είναι εγγυημένη η υποστήριξη όλων των προγραμμάτων. Περισσότερες πληροφορίες για την Windows 8.1 Preview διατίθενται στον δικτυακό τόπο της Microsoft, στις συχνές ερωτήσεις.

http://www.youtube.com/watch?v=7BN0W7CONpw

Διαβάστε τον επίσημο Οδηγό των Windows 8.1 (στα αγγλικά)

Download Windows 8.1 Preview

Για περισσότερα τεχνολογικά νέα επισκεφθείτε το toptech4u.gr.