Αφιέρωμα – Assassin's Creed

Ένα λεπτομερές αφιέρωμα στην σειρά Assassin’s Creed και το πως αυτή συνδέεται με την ιστορία

Ελευθερία, Ισότης, (μυστική) Αδελφότης

Παρακολουθώντας κανείς το trailer του επερχόμενο Assassin’s Creed: Unity λογικό είναι ν’ αναρωτηθεί: πόσο κοντά στην πραγματικότητα και σε όσα έγιναν στην ιστορία της ανθρωπότητας μας έφερε το συγκεκριμένο παιχνίδι; Με αφορμή αυτό το ερώτημα, ο Γιώργος Πανόπουλος, σας παρουσιάζει όλο το ιστορικό υπόβαθρο της σειράς και όλων των τίτλων της.

 Η ιστορία λέει…

gs-ac-tribbte

 Για όσους δεν γνωρίζουν και οι Ασσασίνοι και οι Ναΐτες (Templars) υπήρξαν στο παρελθόν, και μάλιστα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της ιστορίας. Η Ubisoft πήρε μία από τις καλύτερες ιστορίες της ανθρωπότητας, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες συντεχνίες, και δημιούργησε μία ολόκληρη αυτοκρατορία. Ξεκινώντας, να αναφέρουμε ότι οι Ναΐτες ήταν ένα χριστιανικό τάγμα, το οποίο έδρασε κατά την περίοδο των σταυροφοριών -συγκεκριμένα της 3ης- με σκοπό την προστασία των Αγίων Τόπων. Μάλιστα, το τάγμα αυτό ανέπτυξε άμεσα δεσμούς φιλίας με σπουδαία πρόσωπα της κοινωνίας, καθώς όπως λέγεται είχε την παπική βοήθεια. Οι Ναΐτες -δηλαδή Ιππότες του Ναού- έδρασαν στα Ιεροσόλυμα, όπου και υπήρχε μεγάλη ένταση, λόγω της δραστηριότητας των Μουσουλμάνων για την κατάληψη της περιοχής. Φήμες θέλουν πως είχαν ως στόχο το Άγιο Δισκοπότηρο υπό τις οδηγίες του Ιάκωβου Ντε Μολέ, ωστόσο το 1314 η ιερά εξέταση καταδίκασε σε θάνατο τους ανθρώπους που απάρτιζαν το “κεφάλι” της οργάνωσης και οι ρίζες της χάθηκαν κάπου στο χρόνο.

 Στην αντίπερα όχθη οι Ασσασίνοι -απ’ όπου πηγάζει κι ο διεθνής όρος Assassins- ήταν ένα τάγμα το οποίο δημιουργήθηκε από τον Χασάν Ιμπν Σαμπάχ, την ίδια εποχή με τους Ναΐτες με θεωρητικό σκοπό ν’ αποτρέψει τα εγκλήματα των σταυροφόρων και των Ναΐτων προς τη μουσουλμανική κοινωνία έχοντας ως δόγμα πως “δεν ανατρέπεις τα βασίλεια με μάχες, αλλά σκοτώνοντας τους Βασιλιάδες”. Κάπως έτσι, οι ακόλουθοί του εκπαιδεύτηκαν σε εκτελέσεις στόχων με… stealth στοιχεία, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικοί. Το όνομα τους προέρχεται από το Χασισίν (αυτός που καπνίζει χασίς στ’ αραβικά), καθώς λέγεται ότι τους προσφερόταν η συγκεκριμένη ουσία ως δείγμα του “Παράδεισου” που θ’ ακολουθούσε. Βάση τους ήταν το κάστρο Αλαμούτ ή αλλιώς “φωλιά του αετού”, όπου εκπαιδεύονταν με φανατικό τρόπο, ώστε να ακολουθούν ευλαβικά τις εντολές των ανωτέρων τους.

 Οι συγκρίσεις όπως βλέπουμε είναι ήδη αναπόφευκτες, καθώς η πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική ομάδα της Ubisoft (όπως αναφέρεται στην εισαγωγή των παιχνιδιών από το πρώτο κιόλας μέρος) βασίστηκε σε αναφορές των ιστορικών κι έπλασε μια ιστορία άκρως ενδιαφέρουσα.

Το ταξίδι μας ξεκινάει στην επόμενη σελίδα!

Σελίδες: